Ravintolapäällikkö ja stressi

Oletko sinä töissä ravintolassa? Ja nimenomaan iltaviihteellisessä ravintolassa. Me emme kadehdi sinua, mutta ymmärrämme tuskasi – sillä olemme tehneet samoja töitä, mutta eri aikakaudella. Kukaan ei olisi voinut nähdä pari vuotta sitten, millaista ravintolamaailmoissa työskentely olisi 2020 ja 2021 – ja näemmä vielä eteenkinpäin.

Jos 2000-luvun ajan ravintolat ovat kehitelleet uusia palveluita ja teknisiä ratkaisuja kun samalla aikuisille asiakkaille on tullut entistä enemmän vapaa-ajan tekemistä tarjolle, niin viimeiset pari vuotta ovat varmasti lisänneet jokaisen vastuutehtävissä olevan stressitasoja – muuttuvat olosuhteet ovat tehneet tulevaisuuden suunnittelun lähes mahdottomaksi, tai ainakin siinä suhteessa, ettei voi olla yhtään varma, saako ravintola olla seuraavalla kuukaudella edes avoinna.

Miten sitten sitä omaa stressiä voi käsitellä ja hallita? Työtä ja sen tilanteita ja ravintolan tulevaisuutta kun ei todellakaan tällä hetkellä voi hallita, niin ainakin voi nyt ottaa otteen omasta hyvinvoinnista, ja oman stressin tasapainoittamisesta. Vähän stressiä on aina hyvä olla, mutta ei liikaa – liika stressi saa aikaan kehossamme huonoja asioita.

Merkkejä liian kovasta stressistä:

  • Et saa unta tai heräät aamuyöstä etkä pysty nukahtamaan
  • Ruokahalu on muuttunut: on makeanhimoa tai ruokahalu katoilee
  • Seksuaalinen halu on vähissä
  • Kropassa on jatkuvasti kipuja ja tulehdustiloja
  • Vastustuskyky on heikentynyt
  • Elämässä ei ole iloa
  • Asioiden aloittaminen ja loppuun vieminen on vaikeaa
  • Mieliala on jatkuvasti alavireinen tai olet masentunut

Jos vaikka tunnistat että olet hieman ahdistunut ja stressipainaa, voit kokeilla vaikka luontaistuotteita, kuten CBD-öljyjä. Ne ovat auttaneet joitain, ja niillä saattaa muutenkin olla omaa kehoa tasapainoittavia vaikutuksia, vaikkei niissä öljyissä olekaan niitä sukulaistuotteen huumaavia vaikutuksia, lue lisää tästä.

Pieni määrä stressiä saa meidät toimimaan ja on hyväksi, mutta jokainen meistä reagoi siihen erilailla, siksi on hyvä pitää itsestään huolta yksinkertaisilla asioilla, joihin voi itse vaikuttaa. Siihen millainen maailmantilanne ympärilläsi on, et voi vaikuttaa, mutta siihen miten asennoidut omaan tilanteesi, voit vaikuttaa.

Uni ja rytmi

Yllättävänkin tärkeätä kokonaishyvinvoinnille on arjen rytmi. Se koostuu tarpeellisesta määrästä unta, joka on meille jokaiselle yksilöllistä, mutta myös liikunnasta, tekemisestä, ruokailuista ja sosiaalisista suhteista. Mitä parempi rytmi arjella on, sitä tasapainoisempi arki on, vaikka olisi kiirettäkin.

Me tarvitsemme kaikki unta, ja me tarvitsemme energiaa päivään. Ruokailuilla, niiden sisällöllä, ja koska syömme on suuri merkitys hyvinvointiimme. Esimerkiksi liian myöhään syöty rasvainen ruoka vaikuttaa uneemme, ja liian vähäinen juominen vaikuttaa koko kehomme toimintaan päivän aikana, ja liian vähäinen uni, vaikuttaa keskittymiskykyymme ja koko sosiaalisen toimintamme eri alueille. Uni ja syvä lepo lataavat kehon ja mielen voimavarat. Unen aikana elimistö palautuu rasituksesta, hermoston toiminta tasapainottuu ja vastustuskyky vahvistuu. Ihminen tarvitsee noin 7-9 tuntia unta joka yö, ja myös unen laadulla on merkitystä.

Työ ja muu elämä

Nykyaika on vaikeuttanut työn ja vapaa-ajan rajan havainnointia. Olemme saatavilla kokoajan, ja siksi mm. Portugalissa on tehty laki, että työnantaja ei saa häiritä työntekijöitä työasioilla näiden vapaa-aikana. Mutta Euroopassa yleensäkin työajan määritelmä on muuttunut koko 2000-luvun aikana – myös ravintolaelämässä. Ei 2000-luvun alussa ollut näitä nykyisiä sosiaalisen median kanavia, joissa pitäisi muistaa markkinoida tulevia tapahtumia ja ravintolan tarjontaa – eikä sitä kannata välttämättä tehdä työaikana iltaisin, vaan se pitäisi tehdä päiväsaikaan – tai sitten ajastaa, tekemällä kaikki hiljaisempana hetkenä työpaikalla – tämä kaikki liittyy siis oman työn hallintaan, suunnitteluun ja ajastamiseen – jos tuntuu, että et ehdi tehdä kaikkea, voikin kyse olla vain, että et ole listannut tehtäviä, etkä suunnitellut etukäteen niiden tekemistä. Kaikelle yleensä kyllä löytyy aikansa, jos suunnittelee etukäteen.

Tieto ja taito

Sanotaan myös, että tieto lisää tuskaa – nykyaikana kuitenkin voisi sanoa, että onneksi sitä tietoa on tarjolla entistä enemmän ja entistä helpommin. Voit varsin vaivattomasti etsiä tietoa ruokalajeista, reseptejä, apua uniongelmiin, suunnitteluvälineitä omien työtehtävien hallintaan, ja sosiaalisesta mediasta löytyy helposti myös apua, ja pääsee keskustelemaan toisten samassa tilanteessa olevien kanssa. Tämä ei ollut ennen mahdollista.

Kaikessa, niin stressinhallinnassakin, on kyse pitkälti omasta halusta, ja omasta mielenkiinnosta ottaa asiat omaan hallintaan. Miten sinulla itselläsi on, hallitseeko stressi sinua, vai sinä stressiä?

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.